THERAPLAY NEDİR?

Theraplay çocuklara hayatlarındaki yetişkinler, diğer çocuklar ve kendi duyguları ile bağlantı kurmakta zorlandıklarında destek vermek amacıyla kullanılan, geçerliliği ve etkinliği kanıtlanmış bir oyun terapisi yöntemidir. Çocukların hayatlarında sıkıntı yaratabilecek durumlar ve ailevi sorunlar çeşitlilik göstermektedir. Theraplay bu sıkıntılı durumlara yardım edebilecek ve size destek olabilecek bir oyun terapisi yöntemidir.

Theraplay süreci, geleneksel oyun terapilerinden farklıdır. Geleneksel yöntemlerde çocuk oyun, sanat ve pek çok farklı araç kullanılarak kendini ifade etmeye teşvik edilir ve çocuk süreci yönetmeye yönlendirilir. Theraplay terapisti ise çocuğun ve ailenin gelişim alanlarını tespit ederek sürecin yönetimini ele alır. Bir başka deyişle terapist aktiviteleri ihtiyaçlara yönelik olarak şekillendirir, terapi sürecinin yapısını belirler ve seansın hızını ayarlar. Aynı zamanda ebeveynler ve çocuğa bakım sağlayan diğer önemli kişiler de (büyükanne, bakıcı, vb.) terapi sürecine mümkün olduğu kadar dahil edilir. Terapist, onlardan terapi seanslarında uygulanan aktiviteleri planlanan şekilde ev ortamına taşımalarını ister.

Theraplay aktiviteleri, bilinçli olarak basit ve sade olacak şekilde hazırlanır. Örneğin, çocuktan bir oyun oynaması, baloncuk üflemesi ya da kendisine yemek yedirilmesine izin vermesi istenebilir. Aktivitelerin basitliği, bazı ebeveynleri çocuklarına yaşlarından daha küçük bir yaşa göre davranıldığı konusunda endişelendirebilir. Oysa bu basitlik, çocuğun karmaşık, yeni bir oyunu öğrenmeye odaklanmasının terapi sürecinin önüne geçmemesi için gereklidir. Terapide zihinsel becerilere yönelik bir öğrenmeden ziyade, çocuğun süreçteki desteği tüm etkisiyle yaşayabilmesini sağlamak önemlidir. Theraplay aktiviteleri, çocuğun ebeveynini “yapılandırıcı” (kuralları koyan, vb.) ve “besleyici” rolündeki kişi olarak algılamasını ve bu sayede çocuk ile ebeveyn arasında sağlıklı bir yakınlık hissi yaratılmasını hedefler. Terapinin amacı, çocuğun yetişkinler ve diğer çocuklarla daha rahat olmasını, kendi kararlarını alacak bir yetişkin olma yolunda sağlıklı bir özgüven hissi geliştirmesini ve duygularını yaşamak/ifade etmek konusunda daha özgür olmasını sağlamaktır.

Theraplay terapisti, ebeveynlerin, çocuklarına özel gelişim hedeflerini somutlaştırmalarına yardımcı olur. Ayrıca terapist, ebeveynlere bu süreçte aktif katılımcılar olmaları ve çocuklarıyla paylaştıkları seans deneyimlerini ev yaşamlarına aktarmaları konusunda destek verir.

Çocukların Theraplay ile tanıştıklarında verecekleri ilk tepki değişkenlik gösterebilir. Birçok çocuk en başından itibaren Theraplay’den keyif alırken bazı çocuklar ise başta direnç gösterebilirler. Theraplay’in, çocukların o zamana kadar isteklerini elde etmekte kullandıkları sağlıksız stratejileri yeniden şekillendirmeyi hedeflediği düşünüldüğünde, direnç tepkisi doğal karşılanmalıdır. Çocuklar, zaman tanındığında terapiste güvenir ve Theraplay’in keyifli yönü ile tanışırlar. Bu süreçte ebeveynlerin desteği çok etkilidir. Ebeveynlerin, terapist aracılığıyla Theraplay hakkında bilgi edinmeleri ve çocuklarına da ona iyi geleceğine dair inançlarını iletmeleri önemlidir.

Theraplay, sizleri çocukluğunuzun keyifli deneyimlerini hatırlamaya davet eder. Sevdiğiniz bir insanın kucağında olmanın verdiği güven duygusu, birinin omzunda gezdirilmek, size sevgi ve sabırla yeni bir şey öğretilmesi gibi... Bu deneyimler, özgüvenimizin temelini oluşturur ve yeni, sevgi dolu ilişkiler kurmamızı sağlar. Theraplay, bu keyifli deneyimleri yaratmayı ve çoğaltmayı hedefler.

Janet Mullen, L.C.S.W.
Özel Klinik, Lombard, Illinois - Theraplay Enstitüsü Bülteni’nden (1999/2000 Kış) alıntıdır.